Jef Hoogmartens

 

© Damon De Backer

© Damon De Backer

JEF HOOGMARTENS (1984). Nadat hij zijn stempel op het politieke en socio-economische landschap in de jaren zeventig had gedrukt besloot Jef in 1984 geboren te worden om zodoende ook de jaren tachtig voor eens en voor altijd naar zijn hand te zetten. En ondanks dat er over zijn jeugdjaren weinig gedocumenteerd is kunnen we uiteraard wel stellen dat de term wonderkind van toepassing is op die jaren. 

Na zijn middelbare school magna cum laude afgestudeerd te hebben besloot hij naar de toneelacademie Maastricht te gaan voor zijn acteursopleiding. Ondanks dat er hem niets meer te leren viel, autodidact dat hij is, dacht hij, terecht, dat menig student baat zou hebben door zich te laven aan zijn aanwezigheid. 

Na een, laten we eerlijk zijn; pro forma, toelatingsexamen bestormde hij de opleiding met de gretigheid van een jonge Steve Jobs. Hij transformeerde de opleiding. En vier jaar later studeerde hij af met de wereld aan zijn voeten en de toekomst stevig tussen zijn vingers gekneld. 

Het was geleden sinds actie tomaat dat het Nederlandse toneellandschap nog een dermate verandering doorging. Sta me toe hier even Herman Teirlinck zaliger te quoten: 'er was het theater van vóór Jef Hoogmartens en het Theater van ná Jef Hoogmartens'. 

Uit de letterlijk honderden aanbiedingen van internationale gezelschappen besloot hij als vast acteur in dienst te treden bij het Noord Nederlands Toneel waar hij stuk na stuk simpelweg bevestigde.

Na het Noord Nederlands Toneel..richtte hij samen met Koen Wouterse, Niels Croiset en Yorick Zwart, het theatergezelschap NACHTGASTEN op. Dat deed ie zomaar even. Pak gerust een moment om de realiteit van deze verwezenlijking helemaal in u op te nemen. Wonderbaarlijk.

Na nachtgasten besloot hij terug te keren naar zijn habitat. Naar België. Het land zat namelijk verwikkelt in een communautaire crisis en slechts één man kan de rust doen terugkeren.

Tussendoor verving hij ook een rol in de populaire soap 'Thuis' (toch algemeen aanzien als één van de beste twee soaps van heel Vlaanderen. Maar dus héél Vlaanderen hè. Dat is dus Limburg, Antwerpen, Vlaams Brabant en niet alleen Oost- maar dus ook nog West-Vlaanderen!!!! waanzin. Ronduit waanzin).

En ondertussen creëerde hij samen met zijn compagnons du route Jonas Van Geel en Frank Van Passel de series 'Amateurs' en 'Patrouille Linkeroever'. Waarvoor hij de scenario's schreef. Ik hoor u zeggen: 'onmogelijk! Gaat u nu beweren dat hij ook kan schrijven? On-mo-ge-lijk!'. 

Maar dat, mensen, is Jef Hoogmartens ten voeten uit. De man die het onmogelijke mogelijk maakt.

En, niet onbelangrijk, hij heeft ook ooit de blauwe gordel gehaald in karate. Vanzelfsprekend had hij gemakkelijk ook de bruine en de zwarte gordel kunnen halen, maar als u ook maar één seconde denkt dat Jef Hoogmartens voor het makkelijke pad kiest, dan kent u Jef Hoogmartens niet.