Mathias Sercu

 

© Selina De Maeyer

© Selina De Maeyer

Mathias Sercu (°1970) studeerde in 1992 af als acteur in Brussel. Hij speelde ondertussen in meer dan 50 theaterstukken en bij het grote publiek waarschijnlijk het meest gekend door zijn rollen in verschillende televisieseries en films zoals 'Buiten de Zone', 'Teamspirit', 'Zot van A', 'De Rodenburgs', 'Danny Lowinsky', 'Marsman', 'Le Ciel Flamand' e.a…

Naast zijn acteerwerk is Mathias in de loop der jaren ook meer en meer gaan schrijven. Zo schreef hij reeds 8 toneelstukken. 'Rust', 'Een Sneeuwwit Vogeltje', 'Cicadas', 'Van Ridder Boudewijn', 'Heimweemoed', 'Frederik,' 'Naamloze Gebeurtenis' en 'Dinez in de Sneeuw'. In 2005 werkte hij voor VRT mee aan de scenario’s van 'Halleluja!' En in 2013 bedacht en schreef hij zijn eerste eigen televisiereeks 'Marsman' die hij samen met Eshref Reybrouck regisseerde. De reeks werd zowel nationaal als internationaal zeer positief onthaald. De reeks werd bekroond met de Prix Italia voor TV Drama en genomineerd voor de Prix Europa, het Festival Tous Ecrans en het International Filmfest Potsdam. In 2015 won Mathias op het Fipa-festival in Biaritz de Prix Mitrani, een speciale juryprijs voor een uitzonderlijke televisieprogramma en. Op datzelfde festival kreeg Jurgen Delnaet voor zijn rol van Nico Marsman de Fipa d’Or  voor Beste Acteur.

In eigen land werd Mathias bekroond met de eerste Scenaristengilde Scenarioprijs voor een televisiereeks en de Diversiteitstrofee van de VRT. Op de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren werd 'Marsman' bekroond met twee Televisiesterren (Beste Drama en Beste Scenario). Momenteel werkt Mathias aan zijn eerste langspeelfilm, 'J’aime la Vie'.